Keresés ebben a blogban

2011. március 7., hétfő

Iskolarendszer Angliában - találtam

Találtam egy oldalt, ahol sok hasznos információt találtam a gyerekeim iskoláztatásával kapcsolatban (és csak ezt a részt másoltam most ki). Ezt most megosztom, részint, hogy mások is okosodjanak, részint, hogy később csak egyszerűen itt vissza tudjam keresni...
A teljes anyag itt olvasható:
http://www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=iskolafejlesztes-Tobbek-Oktatasfejlesztesi

A tanköteles kor 5 éves kortól kezdődik, ezt előzi meg a nursery school vagy nursery class, ahová 2-3 éves kortól 5 éves korig járhatnak a kicsik. Az iskolákban működő iskola-előkészítőbe (reception class) abban a tanévben / félévben léphetnek, amelyben betöltik 5. életévüket. A tanköteles kor 16 éves korig tart. 5-től 11 éves korig részesülnek alapfokú (elemi) oktatásban a primary schoolban; majd 11-től 16 éves korig a középfokú oktatásban a secondary schoolban. Ezután a felső középfokú oktatást folytathatják a secondary schoolban még két évig (sixth form), vagy a further education institutionban (továbbtanulási intézmény), ahol szakképzésben is részesülhetnek. A felsőoktatásba (higher educatoin) 18 éves kortól lehet bekerülni.
Az angol és walesi iskolarendszerben négy oktatási szakaszt (Key Stage-t) állapítottak meg, ami négy nagy korcsoportot jelent:
Key Stage 1: az elemi iskolában az 5-től 7 éves korig tartó szakasz,
Key Stage 2: az elemi iskolában a 7-től 11 éves korig tartó szakasz,
Key Stage 3: a középiskolában a 11-től 14 éves korig tartó szakasz,
Key Stage 4: a középiskolában a 14-től 16 éves korig tartó szakasz.
1988-ban bevezették a Nemzeti tantervet, (National Curriculum) mely meghatározza a kötelező tantárgyak oktatási tartalmait és a követelményszinteket, melyeket a tanulóknak teljesíteniük kell a tankötelezettség végére. Az 1988-as oktatási reformról szóló törvény lefektette a kötelező tanterv kereteit mind a négy korcsoportra. Három fő és hét egyéb tantárgyat határozott meg, valamint azt, hogy minden tanulónak vallásos nevelésben kell részesülnie. Jelenleg az alaptantárgyak minden oktatási szakaszban azonosak: anyanyelv (angol), matematika természettudomány. Ezen kívül minden szakaszban tanítandó a technika és design, az ICT (Information and Communication Technology), és a testnevelés. Az első három szakaszban (KS1: 5–7 éves kor, KS2: 7–11, KS3: 11–14): történelem, földrajz, művészet és design, zene. Az utolsó két szakaszban (KS3: 11–14 éves kor, KS4: 14–16): modern nyelvek, állampolgári ismeretek.
A tankötelezettségi kort a középiskolai tanulmányokat lezáró általános vizsgákkal és az ezt tanúsító bizonyítvánnyal lehet befejezni (General Certification of Secondary Education – GCSE). A sztenderdizált vizsgán elért tantárgyankénti eredményt betűkkel értékelik, a legjobb az A*, de egészen C-ig jó eredménynek számít. A gyengébb teljesítmények a D-G között húzódnak. Az U értékelhetetlen (unclassified) teljesítménynek számít. A vizsgatárgyak számának sem minimuma, sem maximuma nincs, minden diák azokból és annyi tantárgyból vizsgázik, amennyiből akar. (Egy-egy diák esetében akkor számít az eredmény kimondottan jónak, ha 5 vagy annál több tárgyból A*-C közötti minősítést ér el.)
Azok, akik sikertelenek a GCSE vizsgán, ún. belépő szintű minősítést (Entry Level qualification) kaphatnak. Ezt korábban csak írás-olvasás, számolás és informatikából lehetett megszerezni, jelenleg a nemzeti tanterv többi tárgyából, valamint a kulcskompetenciák területéről is. E bizonyítványok az elsajátított tudás 3 szintjét igazolhatják, amely szintek a nemzeti tanterv 1., 2. vagy 3. szakasza tantervi követelményeivel azonosak. Emellett bizonyos szakmai jártasságot is lehet ilyen bizonyítvánnyal igazolni, mint pl. fodrászat, irodai gyakorlat.
Már a tankötelezettség lezárásával lehetőség van az általános mellett bizonyos szaktudást igazoló bizonyítványt szerezni. (General National Vocational Qualification) Az alábbi területeken lehet a specializálódást / szakképzettségei igazoló vizsgát tenni:
  • alkalmazott képző- és iparművészet,
  • alkalmazott vállalkozási ismeretek,
  • alkalmazott információs és kommunikációs technológia,
  • alkalmazott természetismeret,
  • műszaki ismeretek,
  • szociális gondozás,
  • szabadidő és turizmus,
  • ipari előállítás.
E szakmai kvalifikációt 16 éves kor után is bármikor meg lehet szerezni.
A felső középiskolában az akadémiai tudást a 18 éves kort követően letett emelt szintű általános középiskolai vizsgák útján megszerzett bizonyítvány igazolja (General Certificate of Education Advanced Level – GCE A-level). Ezen iskolaszakaszban lehetőség van az akadémiai és szakképzési tárgyak kombinálására, így a bizonyos tárgyakból megszerzett A-level mellé a középszintű GNVQ bizonyítvány is megszerezhető.
A szakképzés folytatása, a korábban már megszerzett GNVQ önmagában is továbbépíthető, ekkor a magasabb szintű szakmai tudás megszerzése igazolható az eredményesen letett vizsgán (Advanced Vocational Certificates of Education – Vocational A level). Az alábbi szakképesítések szerezhetők meg:
  • képző- és iparművészet,
  • vállalkozási ismeretek,
  • épület- és környezet építés,
  • egészség- és szociális gondozás,
  • vendéglátás és élelmezés,
  • föld- és környezetgondozás
  • információs és kommunikációs technika,
  • szabadidő és turizmus,
  • ipari előállítás,
  • média: kommunikáció és produkció,
  • előadóművészetek,
  • kereskedelem,
  • természetismeret.
A szakképzésnek ezen a szintjén lehetőség van a kulcskompetenciák bármelyikének emelt szintű elsajátításáról is bizonyítványt szerezni. A jelen kormányzati törekvések arra irányulnak, hogy a hat kulcskompetencia váljék az emelt szintű szakképzési program szerves részévé.
Folyamatban van a képzettségi és szakképzettségi szintek egységes rendszerbe foglalása, amely a nemzeti szakképzési rendszert is magában foglalja (National Vocational Qualification – NVQ), egyaránt kiterjed a közép- és felsőfokú képzésre és az alábbi fokozatok szerint épül majd egymásra:

5. szint
magasabb szintű felsőfokú végzettség vagy NVQ 5. szint
4. szint
felsőfokú végzettség vagy NVQ 4. szint
3. szint (emelt szint)
GCE A-level vagy NVQ 3. szint
2. szint (középfok)
GCSE A*-C minősítés vagy GNVQ középszint vagy NVQ 2. szint
1. szint (alapfok)
GCSE D-G minősítés vagy GNVQ alapszint vagy NVQ 1. szint
Belépő szint
Nemzeti tanterv 3., 2., 1. szakasza

16 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretnék segítséget kérni, egy angolul nem tudó 5-6 éves gyereket szerinted hogyan lehet beiskolázni NAgy-Brittania területén, készülünk ki, de nem szeretném, ha a fiam kárára menne. Ha el is kezdem itthon járatni ovis angolra akkor se lesz nagy nyelvtudása, szerintem elveszne az iskolában.
    Ha tudsz nekem segíteni, tanácsot adni kérlek írj a kancellar kukac freemail pont hu -ra. Köszönöm. Niki

    VálaszTörlés
  2. Nyugodtan írasd be életkorának megfelelő osztályba.A gyerekek agya olyan mint a szivacs, anyanyelvi környezetben nagyon gyorsan el fogja sajátítani a nyelvet!Ovis angolal nem próbálkoznék, mert ha nem anyanyelvi tanár tartja elég felesleges.Egy Angliában élő anyuka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, én csak most láttam a válaszodat, valamiért egyikőtök bejegyzéséről sem kaptam értesítést... De abszolút igazad van, felesleges rákészülni a beiskolázásra, hagyni kell mindent folyni a maga útján :)

      Törlés
    2. Sziasztok! És hogy kell beíratni a gyerekeket a suliba? Menjek be és jelezzem, hogy ide szeretném járatni őket, vagy az önkormányzatnál jelentkezzünk, vagy mit tegyünk? Írjatok légyszi,mert nálunk már aktuális lenne. Köszönöm, Emi

      Törlés
  3. Sziasztok Egy olyan problémánk lenne a nejemmel,hogy kislányunkat aki 10-éves be szeretnénk iratni iskolába,természetesen Angliába.tudnátok ebben segíteni mert csak falakba ütközünk.Előre is köszönöm a segitséget.Ezen a freemail címen el értek torgyaneniko@freemail.hu

    VálaszTörlés
  4. Hasonló a szitu.Októbertől van várólistán a lányom és még mindíg semmi.Egyszerűen lehetetlen a helyzet.Szerintem nevetséges,hogy egy gyereket ne lehessen beiratni iskolába.Mindenhol várólista van ő meg 1 - az angol ugyebár nem az anyanyelve 2 - máris több hónapos késéssel van a többiek mögött- sztem ez így nagyon nincs rendben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kereshetsz messzebb iskolat, ahova esetleg utazni is kell... Reklamalhatsz az iskolahivatalnal, jarasonkent van valamilyen hatosag, aki ezzel foglalkozik. Probalj meg kicsit eroszakosabb lenni, eleg lustak ilyen tekintetben az iskolak, mi is rengeteg email, telefon, level utan jutottunk elobbre.

      Törlés
  5. Szia!

    Nekem pont 4 éves a kisfiam és megyünk ki Angliába. Iskola előkészítőbe be tudom e íratni? Ha igen, az fizetős e, vagy állami? Mi a feltétele annak, hogy beírathassam?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, akkor mehet iskolaelokeszitobe, ha a tanev vegeig, azaz azt hiszem, julius 31-ig betolti az 5. eletevet. Vagyis ha 2013. julius 31-ig az otodik evet eleri, akkor mehet reception classba. Ez elott van a nursery, nehany iskolanak van sajat nursery osztalya, ahova ugyanugy egyenruhaba kell jarni, de kisebbek jarnak, vagyis meg nem otevesek. Nem tudom pontosan, hogy annak milyen feltetelei vannak. Azt hiszem, oda negyeves kor utan lehet beiratni (illetve tanev vegeig toltendo negyevesek), es az is ingyenes. A nursery 6 hetes kortol van amugy, es 3 eves kor betoltese utan x orat (talan heti 15) ingyen kapsz, a tobbiert fizetni kell, de mintha 4 eves kornal ez is valtozna.
      A korzet/megye/jaras szerinti iskolahivatalnal tudsz erdeklodni, altalaban azt kerik, jelolj meg 3 iskolat (ezek altalaban a legkozelebb esok a lakcimedhez), es aztan majd dontenek. Anno mi egy negyediket kaptuk, de az sincs messze. Ahol mi lakunk, ott szinte minden sarkon van iskola :)

      Törlés
    2. Meg ezt talaltam, de nagyon ossze van mosva a nursery es a reception, illetve az egesz pre-school dolog :)

      In the UK, pre-school education in nursery classes or schools is fully funded by local government for children aged over three. Pre-school education can be provided by childcare centres, playgroups, nursery schools and nursery classes within primary schools. Private voluntary or independent (PVI sector) nursery education is also available throughout the UK and varies between structured pre-school education and a service offering child-minding facilities. Private sector nursery education curricula consist of proprietary guidelines or international guidelines.[6]
      [edit]England
      Each child in England at the first school term after their third birthday, is entitled to five three hour sessions per week - in some counties this has gone up to 15 hours. This entitlement is funded by the government through the local council.[7] Pre-schools in England follow the Early Learning Goals, set by the Early Years Foundation Stage,[8] for education produced by the Department for Children, Schools and Families which carries on into their first year of school at the age of four. This year of school is usually called Reception. The Early Learning Goals cover the main areas of education without being subject driven. These areas include[9]
      Personal, social and emotional development
      Language, literacy and communication
      Mathematical development
      Knowledge and understanding of the world
      Physical development
      Creative development
      Until the mid 1980s, nursery schools only admitted pupils in the final year (three terms) leading up to their admission to primary school, but pupils now attend nursery school for four or five terms. It is also common practise for many children to attend nursery much earlier than this. Many nurseries have the facilities to take on babies, using the 'Early Years Foundation Stage', framework as a guide to give each child the best possible start to becoming a competent learner and skillful communicator.

      Törlés
  6. Sziasztok....

    Kerdesem,hogy a 16 eves fiamat milyen tipusu iskolaba irassam?Es hogy mukodik a lebonyolitasa.....most fog kikoltozni..

    Elore is koszi.....Szilvi voltam Lutonbol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, ha elmult 16 eves, eselyes, hogy csak a college-ban van szamara hely. Kerdezd meg a lutoni tanacs osztalyat, ok tudni fogjak, hova iranyitsanak.
      http://www.luton.gov.uk/Education_and_learning/Schools_and_colleges/School%20admissions/Pages/default.aspx?utm_source=education_and_learning&utm_medium=carousel&utm_campaign=school_admissions
      Ha ok megsem tudnak segiteni, esetleg kerdezd meg pl. a Central Bedfordshire College-t, bar lehet, mivel szunet van, nem fognak kapkodni a valasszal.
      Remelem, segitettem valamit. Sok sikert a koltozeshez es az iskolahoz.

      Törlés
  7. szia..koszonom a segitseged...de lenne meg egy dolog...mivel elmult 16,nem tudom jar e utana valami tamogatas,es ha igen,kb milyen osszegu?koszii...:)

    VálaszTörlés
  8. Amennyiben 16 evesen nem tanul nappali tagozaton (full education), akkor nem jar neki mar csaladi potlek (child benefit). Nem tudom, anyagilag hogy alltok, de jovedelemfuggo a child tax credit, a working tax credit es a housing benefit. Az elobbi kettorol a HMRC oldalan tudsz tajekozodni, az utobbirol pedig a helyi council oldalan, illetve ha bemesz hozzajuk szemelyesen, akkor tudnak okosat mondani. Az osszeg pedig heti 1 fonttol a csillagos egig terjed :) Ez tenyleg egyedi, nem tudok ra mit mondani.

    VálaszTörlés
  9. koszi ismet....termeszetesen fog talnulni.....

    VálaszTörlés