Keresés ebben a blogban

2011. június 24., péntek

Sikerek, eredmények

Kata megszerezte a 8. matricákat tartalmazó papírt, így megkapta a Gold oklevelet. Nem tudom, ki mennyit kapott már az osztályában, de amikor szaladt tegnap felém az arannyal, egy kislány az ő anyukájához ezüsttel futott. Így is, úgy is nagyon nagy előrelépés ez neki, és persze nekem is...


Tegnap Kata számára véget ért a közös tanfolyamunk. Jövő héten lett volna még egy alkalom, de a tanári sztrájk miatt ez elmarad. Nekem két hét múlva vizsgát kell tennem: National Literacy Test, vagyis kb. nemzeti műveltségi, írni-olvasni tudás teszt, ezt level 1-es szinten teszem. Van entry 1, 2, 3 és level 1, 2. Ez utóbbi kettő az angol érettségi szintnek felel meg, de a 2-est nem merem bevállalni, a próbatesztek során a level 1-et szinte maximális pontszámra teljesítettem, de a 2-esnél volt, amikor csak a felét tudtam megcsinálni. Inkább a biztos egyes, mint a kétséges kettes. Majd legközelebb. Szeptembertől indul ugyanez a képzés számolásból, ha időm és energiám engedi, azon is részt szeretnék venni - persze Katával együtt. Ez a level 1 jól fog mutatni az önéletrajzomban és ha főiskolára vagy szakképzésre szeretnék menni, előnyt jelent, már tudni fogják, milyen szinten állok.
Kata már megkapta az oklevelét:


Utolsó alkalom lévén a tanárnő hozott gitárt és együtt énekelt a kicsikkel. Kata az összes dalt tudta a többiekkel énekelni, sőt, vállalkozott egy dal eléneklésére egyedül is. Megkönnyeztem...
Timi és Kata is megkapta az év végi eredményét, valami bizonyítványszerűt. Nem tudom hányadik osztályig van szöveges értékelés, de mindketten azt kaptak. Katáé 4, Timié 6 oldal, mindenre részletesen kiterjedő. Most csak kivonatosan írok pár szót az eredményeikről, de a lényeg benne van.
Katát a következő tárgyak, tanulás alapján értékelték (korának megfelelő - km, az alatt - a): személyi, szociális és érzelmi fejlődés (km). Egyedül tud tanulni, tudja a forrásokat, mit, hol talál meg, nagyon szereti a számítógépet, de a kültéri játékokat is, elkezdett kommunikálni a többiekkel az osztályban. Elérendő cél: meséljen magáról, az otthonáról és a társadalomról. Kommunikációs nyelvezet és írás-olvasás (km): óriási fejlődésen ment át, fejlődő önbizalommal kommunikál a társaival, ennek eredményeként barátságokat köt. Képes elolvasni a nehéz szavakat is és nagyon önálló az olvasásban. Elérendő cél: válaszoljon az elolvasott mesével kapcsolatos kérdésekre. Problémamegoldó képesség és számolás (km): tudja és érti a számolást legalább 10-ig, érti az összeadást, kivonást. Képes megkülönbözteti a sík alakzatok nevét és formáját. Elérendő cél: a térbeli alakzatok neveinek megtanulása. A világ megértése és tudása (a): egyszerű megfigyeléseket végez arról, mit lát, mit hall, mit érez. Képes szókincsével leírni ezeket. Nagyon sok időt tölt a számítógép előtt, ahol bemutatja ezen képességeit. Elérendő cél: máshol is töltsön időt... Fizikai fejlődés (km): ügyesen kezel apró tárgyakat, jó a motorikus kézügyessége, élvezi a tornaórákat, tud biciklizni és kisautót vezetni az udvaron. Elérendő cél: meséljen arról, hogy érzi magát a feladatok elvégzése közben. Kreatív fejlődés (km): már ki tudja fejezni a kreatív oldalát, nagyon részletes rajzokat készít, hasonló embereket és tárgyakat rajzol. Szeret szerepjátékokat játszani. Elérendő cél: fejleszteni az osztályterem kreatív területének használatát. Összességében: Kata elbűvölő kislány és nagyon örülnek, hogy ilyen fejlődő folyamaton ment át a kezdetek óta. Barátokat szerzett és az angolja nap mint nap fejlődik. Kitartás, hajrá Kata!
Timié ennél részletesebb, mindent tantárgy 5-10 részre van bontva, így tényleg csak a nagyját írom. Angol: átlagos és az alatti. Különféle módszereket használ az ismeretlen szavak megtanulására, jó ötletei vannak, az írása egész jó, de központozási gondjai vannak és néha a mondatainak nincs értelme. Ezen kell még javítani. Matematika: átlagos, az erőfeszítése és hozzáállása átlag feletti. Képes fejben 2 és 3 jegyű számokat összeadni és kétjegyű számokat kivonni. Tudja a sík és térbeli alakzatok nevét, ismeri a digitális és analóg órát, a szorzótáblával kellene még többet foglalkoznia. Tudomány: átlag alatti, de az erőfeszítés és hozzáállás átlag feletti. Szeret kísérletezgetni, nagyon szívesen részt vesz minden osztálybeli tanulmányban, nagyon érdeklődik a témák iránt. A kísérletek jellemzése még nehezen megy neki, ezen kéne javítani. Számítástechnika: képes használni a wordot, tudja használni az internetet, a keresést még nehezen tudja szűkíteni a neki megfelelőre, tudja változtatni a betűk méretét, színét, típusát, használt már powerpointot előadás elkészítéséhez, valamint használt programot zene- és képkészítéshez. Torna: átlag feletti. Nagyon jól dolgozik egyedül és párban, de sajnos csapatban nem. Nagyon jó az egyensúlyérzéke és a koordinációs képessége. Jó fogó és futó. A csapatjátékokat nehéznek találja és ezért sokszor kiáll. Jobban el kéne fogadnia, hogy nem mindig az ő ötlete érvényesül. Vallás: átlagos, sokat tanultak a különböző vallásokról, ismeri a karácsony és a húsvét történetét, tud a Bibliából részleteket és mind a keresztény, mind az iszlám vallásban fontos helyekről tanult. Nemzeti szintű követelmény: átlagos, az esőerdőkről és a ciklusokról tanultak, valamint a világ különböző kultúráiról, ételeiről. Írt egy gyereknek Spanyolországba és nagyon élvezte a különböző felfedezéseket. Egyéb megjegyzések: Timi részt vett a "nagy rendrakásban, takarításban", a hét hőse lett, a főzőklub tagja volt, jelenleg a pomponlányok csapatában van, és elérte a bronz fokozatot a szorzótábla-kihívásban.
Összességében: Timi aktív tagja az osztályközösségnek. Különösen keményen dolgozik matematikából és egyre magabiztosabbá válik angol nyelvből. Jól kijön a többi gyerekkel és vannak barátai is. Nehéz volt neki ez az év, de jól vette az akadályokat. Sok sikert kívánnak neki jövőre, csak így tovább!
Egy kicsit Dórival is szeretnék dicsekedni, jövő héten lesz az évfolyamának művészeti kiállítása, és a szórólapon az ő képe is rajta van.


Évekig szörnyen rajzolt (anyai elfogultságom határtalan), egy-két éve még Kata is jobban rajzolt nála. És úgy látszik, a benne szunnyadó tehetség felébredt, mert a legjobb minősítést kapta a rajzára. Gergőről és Timiről eddig is tudtuk, hogy kiemelkedően jól rajzolnak, de Dóri eddig titkolta. Nagyon büszke magára és természetesen mi is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése