Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 27., péntek

Suli, iskolaválasztás

Nagyon sokan kérdezték tőlem e-mailben, telefonon, személyesen, hogy mi a helyzet az iskolával. Mármint a gyerekek fognak-e menni iskolába, hogyan és hova. Most megpróbálom röviden összefoglalni az eddigieket.
Az mindenki számára természetes, hogy mennek iskolába. Az is logikus, hogy olyan iskolába íratjuk be őket, amely itt van a városban, lehetőleg közel.
Mivel idén központilag változtattak a beiratkozás rendjén, nem olyan egyszerű a dolog. A hivatalok, iskolák csúsztak a határidővel, nekünk meg ugye egyébként sem megy könnyen, hiszen nem tudjuk, hova, kihez és mikor kell fordulni. Amikor kijöttünk, az összes gyerek bizonyítványát elküldtük az központi (városi) iskolahivatalnak. Ők az iskolákkal egyeztetve helyezik el a gyerekeket. Az iskolaév július végéig tartott. És jövő héten pénteken kezdődik a következő. Hosszabb az iskola, de több az évközi szünet. Mindegyik gyermekünknek be kellett írni három iskolát, rangsorolva, hogy melyikbe szeretnénk íratni őket. Mint amikor felvételihez kell a három legjobban tetsző iskolát beírni. Ezt is elküldtük az iskolahivatalnak. És vártunk. Vártunk. Vártunk. Időnként Bandi felhívta őket, azt mondták, várjunk türelemmel, intézkednek. Hétfőn írt nekik egy e-mailt, hogy nem szeretnénk türelmetlennek tűnni, de most már baromira elegünk van az egészből, jó lenne tudni, hova veszik fel őket, beszélni kéne az iskolával, megvenni a könyveket, felszerelést, egyenruhát. Itt minden iskolában kötelező az egyenruha viselése. Általában címeres pólót, pulóvert, blézert, kabátot hordanak, fehér trikó, póló, fekete szoknya/nadrág a kötelező, valamint fekete cipő. Nem lehet csizma, szandál, farmer, kordnadrág, színes póló. Nem lehet piercing, tetoválás, maximum egy gyűrűt engedélyeznek, kicsi fülbevalót, semmi hajfesték, semmi smink, a hosszú hajat össze kell fogni, nem lóghat. Szigorú, de értelmes szabályok.
Kedden válaszoltak e-mailen, hogy Katát felvennék a Yewtree Primary School-ba, ami nem volt benne a hármas listában. Ráadásul azt szeretnénk, ha a két kicsi egy helyre kerülne – ahogy a két nagy is. Megírták azt is, hogy a többiek ügyében majd szeptember elején felveszik velünk a kapcsolatot. Drága férjem írt e-mailt a hivatalnak, hogy persze-persze, értjük, de jó lenne, ha a két kicsi egy helyre kerülne, ha oda, hát oda. És ugye nem gondolják komolyan, hogy az első heteket kihagyják, mert nem tudják megoldani a beiratkozást? A másnapi válaszban rákérdeztek, hogy akkor Timit is szeretnénk-e oda rangsorolni első helyre, ahova a Katát esetleg felvennék. Persze, hogy szeretnénk, volt a válasz. Elküldték Dóri és Gergő papírját, még ez volt az e-mailben. Közben megjött egy papíralapú levél Katának, ebben csak annyi volt, hogy elfogadjuk-e a felkínált helyet a fent említett iskolában, és kérjük-e azt, hogy ha a másik háromból valamelyikben felszabadul egy hely, akkor azt fenntartsák nekünk. Természetesen nem kérjük, hiszen ha mindkettőt felveszik a Yewtree-be, akkor utána már nem akarjuk rángatni őket, pláne nem, ha csak az egyiket vennék fel máshova. Így egy kicsit többet kell sétálni, esetleg autózni, de legalább van helyük.

Yewtree Primary School
Ma megjött Dóriék levele is, amelyben arról érdeklődnek, hogy elfogadjuk-e az első helyre rangsorolt Astley Cooper School (secondary) által felajánlott két helyet. Hát persze, hogy elfogadjuk. Írták, hogy vegyük fel az iskolával a kapcsolatot, ami legkorábban kedden valósulhat meg. Egyrészt ugye nyári szünet van, másrészt ugyan írtam, hogy a szombat munkanap, de ez nem egészen így van. Nagyon sok minden nyitva van, sokan dolgoznak ezen a napon, de hivatalosan nem munkanap. Hétfőn munkaszüneti nap lesz itt, így kedden tudunk először beszélni az iskolával. De most este elsétáltunk megnézni kívülről, és kicsit belopództunk, körbesétáltunk az épületek között (nyitva volt az egyik hátsó kapu). Az igen választ tartalmazó levelet be is dobtuk az iskola ajtaján lévő levélnyílásba, ez legalább már megvan. Ha jövő héten elkezdődik az iskola, vagy már megvolt a beszélgetés az illetékessel, újra visszatérek a témára.

Astley Cooper School

2 megjegyzés:

  1. A gyerekektől milyen angol nyelvtudást várnak el?

    VálaszTörlés
  2. Nem tisztáztuk a sulival, hogy milyen nyelvtudást várnak el. Illetve bármit várnak is el, az nincs... Vagyis nem beszélnek angolul, nem is értenek, ezzel kell beérniük.

    VálaszTörlés