Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 9., hétfő

Hol vásárolunk? És mit?

Többféle vásárlási lehetőség kínálkozik itt, Hemelben. Most itt a hétköznapi árukra gondolok, nem ruházatra, bútorra vagy autóra. Van néhány internetes bolt (amelynek van fizikai valója is), például a Sainsbury's, Asda, Iceland vagy a Tesco. Van egy kis Tesco bolt a közelünkben, ha valami elfogyott, vagy a napi kenyér van fogytán, akkor oda szoktunk elugrani.
Két-három alkalommal rendeltünk a Sainsbury's-nél, egész jó áraik vannak, 100 font felett ingyen házhozszállítással. Ez főleg addig volt jó, míg nem volt kocsink, így nem kellett cipekedni.
Az Iceland – mint a nevéből is sejthető – fagyasztott termékekkel foglalkozik, és az árai is jók. Tegnap voltunk egy nagyobb Tescóban, amely még mindig kisebb, mint például az általam ismert budaörsi áruház.
Keresgettem magyar árukat a közelben, találtam Londonban egy jó kis boltot, amely szintén szállít házhoz, akár másnap is. Nem olcsó, de nagyon sok dolog van, amit itt Angliában sajnos nem kapni.
Pár dolog, ami nagyon hiányzik nekem vagy a családnak (a jófajta biai Czimer kolbászon, virslin és párizsin kívül): tv-paprika (lecsóhoz), töpörtyű, kolozsvári szalonna, kakaós csiga, túró rudi, csemege uborka, tarhonya, betűtészta, csigatészta, zsír, normális kakaópor, újságok, normális tampon (itt csak applikátoros van, vagy noname, tehát például ob nincs). Ezeket mind kapni például a londoni boltban, bár egyelőre még nem jutottam el oda, hogy vásároljak tőlük, ezzel megvárom a következő havi fizetést (mármint apáét…).
Amit hiányolok itt: nem láttam hentest, pékséget, nem igazán vannak kávézók, boltok. Néhány pub, de még egy jó éttermet sem láttam (a belvárosban van néhány kis indiai, kínai, és mittudomén milyen távol-keleti kajálda). Fish and chips mindenhol. Hogy hiányzik egy jó kis brassói vagy cigánypecsenye…
Persze, lehet, hogy ezek például Londonban mind megvannak, én csak a "saját" kisvárosom nevében tudok nyilatkozni.
A férjem mindig azt mondja, hogy ne számoljam át az árakat, de még automatikusan erre jár az agyam. Itt mindent a fizetéshez kell mérni, nem pedig az otthoni árakhoz, otthoni fizetésekhez.
De azért tájékoztatásul néhány ár a Sainsbury's-től (ezek persze középkategóriás vagy akciós árak, ennél többnyire csak drágább van): csirkemellfilé 6,67 £/kg, sertéscomb 6,52 £/kg, karaj 8,78 £/kg, marhafelsál 7,93 £/kg, banán 0,74 £/kg, 15 db-os tojás 2,5 £ (ez a tojás kicsi és szinte fehér a sárgája, van olyan, amelynek darabja 35 penny, és ez még nem a házi tojás!), liszt 0,70 £/kg stb.
Próbáltam keresni finom bort, de nemhogy aszúhoz hasonló bort nem találtunk, igazából semmilyen normális édes bort sem. Vettünk egy középkategóriás árú spanyol muskotálynak csúfolt bort, amelynek a színe elég sötétnek látszott, hogy jó íze legyen, de csalódnunk kellett. Szörnyen pocsék, szinte semmilyen íze volt. Ahogy a férjem mondta: ételbe jó lesz (pörkölt, borsos tokány stb.).
Kapható többféle likőr, tömény ital is, ahogy sör is. Ezekből még nem vettünk, egyelőre egy üveg ouzo-val lepett meg a férjem, de azt máshol vette. Ha ivászatra támad kedvünk, Bacardi Breezert veszünk, ízesített koktélokat. Nem helyettesíti a tokaji aszút, de ezzel kell beérnünk. A félliteres Jäger például 12,49 £, a literes Martini Bianco 6,92 £, 650 ml-es üveges Heineken 2,02 £.
Mivel nem túl olcsó a hús, meg úgy igazából semmi (persze, mihez képest), a főzés is elég körülményes. A gyerekek igénylik, hogy változatosan főzzek (a világ legfinnyásabb férjéről nem is szólva), legyen itthon gyümölcs, csoki, sütike állandóan. Nem egyszerű feladatra vállalkozik az, aki a finom, jó magyar ízeket megpróbálja itt is reprodukálni. Aki otthon hamburgeren él, az itt olcsón megússza, az Icelandnél például 24 db hamburgerpogácsa 1 £, 12 db fagyasztott szezámos zsömle szintén 1 £, vagyis 24 db hamburger ára (hagyma, ketchup, majonéz, mustár, saláta nélkül persze) 3 £. Ez egyszer-egyszer esetleg vacsorára, délutánra elég, de a normális, rendszeres, változatos étkezéshez ez kevés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése