Keresés ebben a blogban

2010. augusztus 23., hétfő

Közművek, adók, segélyek - telefon, skype, msn

Kicsit el vagyok maradva néhány beszámolóval, időnként eszembe jut, hogy még ezt sem meséltem, még arról sem írtam. Hát lássuk!
Érdekes a villany itt nálunk. Feltöltőkártyás. Pontosabban van egy token (ami úgy néz ki, mint egy pendrive…), amivel elmegy az ember a boltba (nem mindegyikbe ám, ki van írva, hogy hol lehet áramot venni), és megmondja, hogy mekkora összegért szeretne áramot venni. Aztán hazaviszi az áramot, bedugja a tokent a villanyórába, az leolvassa az összeget, és kész is van. A neten lehet nyomon követni mindent, villanyóra-állást, mikor mekkora összegért vettél áramot, tehát nem lehet csalni, lopni, átverni a céget. És ami szintén lényeges: itt nem lehet villanyszámla-hátralékod. Nem tudom, minden háztartásban így működik-e, illetve hogy minden cégnél lehetséges-e ez a "feltöltőkártyás" módszer (mi az e-onnál vagyunk). Hangsúlyozom, én a saját háztartásunkból indulok ki, és a férjemtől kapott válaszokat osztom meg. Fogalmam sincs, hogy a szomszédban, a szomszéd utcában, vagy a szomszéd városban hogy működnek ugyanezek a dolgok. 



Gázt még nem használunk, hiszen egyrészt villanytűzhelyem van, másrészt, még nincs olyan hideg, hogy fűteni kelljen. Egyébként a gázszolgáltatónk is az e-on. Kaptunk a British Gas-tól egy árajánlatot, de a férjem még nem döntötte el, hogy érdemes-e átmenni oda.
A hideg vízért átalánydíjat kell fizetni, megállapították, hogy ez a lakás ekkora, ennyi vizet fogyaszt, és ezt kéretik előre egy évre kifizetni. A meleg víz melegítése szenzációs. A bojleren nincs automata kapcsoló, hogy mennyire legyen meleg a víz, mikor melegítse, ez nem úgy működik, mint otthon. Itt kapcsoló van ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon a víz melegítése. Vagyis vagy van meleg víz, vagy nincs. Igaz, ha bekapcsoljuk, 5-10 percen belül lesz meleg víz, de ha elfelejted, és beállsz a kádba, akkor van gond…
Családi pótlékról még semmi hír. Gyermekek után járó adókedvezményről sincs hír. Létezik olyan, hogy bérletidíj-támogatás, amit a helyi önkormányzattól kell igényelni, és jövedelemre való tekintettel maximum a fele bérleti díjra kérhető támogatás. Ez nálunk azt jelenti, hogy a 800 fontos bérleti díjból (rezsi nélkül) kb. 390 fontot kifizet az önkormányzat, ha minden papírt sikerül beadnunk. Mert nem olyan egyszerű ám. Sokféle papírt kérnek, igazolásokat, de viszonylag gyorsan dolgoznak. Az első beadás után két nappal jelezték, hogy mik hiányoznak még. Remélem, továbbra is ez lesz a sebesség. Jó lenne, ha most már valahonnan kapnánk egy kis pénzt is, mert mindenhova csak fizetünk egyelőre. A férjemtől vonják a helyi adót, ami kettőnk nevére szól, az éves adó kb. 1200 font, ezt 10 hónap alatt vonják le. Ez az adó függ attól, hogy hol laksz, és ez tartalmazza például a szemétszállítási díjat is. Telefon: mind a négyen a 3 (Three) szolgáltatónál vagyunk. Három előfizetés, egy "feltöltőkártyás" telefonunk van. Az országban lévő összes 3 előfizetővel vagy kártyás telefonnal ingyen beszélhetsz, az előfizetések tartalmaznak plusz 300 perc beszélgetést vagy 100 ingyen sms-t országon belül (ha jól tudom fejből, ennyit nem tudok elhasználni, így nem jegyeztem meg…). Mindannyiunk telefonján van internet, skype, msn, tehát alkalmasak csevegni a haverokkal. És mivel a skype és az msn ingyenes csevegőprogramok, ezért Dóri ki is használja ezt, reggeltől estig a barátaival beszélget (szóban és írásban is). Nem igazán használom ki a telefonom nyújtotta előnyöket, pedig hiper-szuper érintőképernyős nokiám van. Telefonálni ugye nem telefonálok rajta, hisz nem nagyon van kivel, fényképezni ott van a fényképezőgép (ami persze nincs mindig nálam sajnos), játszani nem nagyon van időm, így egyelőre (más másfél hónapja) csak gyönyörködöm benne.

1 megjegyzés: