Keresés ebben a blogban

2011. július 7., csütörtök

College vagy nem college?

Dórinak lassan - szeptember, október környékén - el kell döntenie, maradni akar-e a 11. év (avagy az érettséginek számító GCSE) után még két évet itt, az Astley Cooperben vagy sem. Ha szeretné bármire vinni, esetleg továbbtanulni, érdemes keresni 2 évre (18 éves koráig) egy college-t.
Mivel nyílt nap volt a Westherts College mindhárom campusán, ezért ellátogattunk Watfordba, amely a környéken a legismertebb, legelérhetőbb és legújabb építésű rész. Van egy campus Kings Langley-ben, de ott autószerelők, vízvezeték-szerelők, műszaki emberkék képződnek. Itt, Hemelben inkább virágkötést, fodrászatot, tehát "kétkezi" munkát tud tanulni, illetve vannak más képzések is, de inkább a watfordira szavaznánk.
Meseszép, új építésű az egész. Hihetetlen modern felszerelésekkel rendelkeznek, a college-ok között az országban a legjobb a hangstúdió-felszerelésük, van helyszínelős laboruk, tényleg minden, ami kellhet. Ezek bejárós iskolák, vagyis szállásuk nincs. Vannak nappali képzések és vannak felnőttek (18 éven felüliek) részére részidős képzések is. Így mindenféle szórólapot elhoztunk, ki tudja, kinek mire lesz még szüksége.
Megnéztünk egy táncoló párt az előadóművészet témakörben, volt egy kísérőnk, aki végigvitt bennünket az egész épületegyüttesen, mindent próbált megmutogatni, de amikor elmondtuk neki, hogy Dóri nem most szeptembertől járna ide, hanem csak egy év múlva, már lazábbra vette a dolgot. Megcsodáltuk a művészet, rajz részleget, láttunk tűzoltókat (azokat is képeznek itt), a college-nak van fodrászat részlege, étterem, kávézó, edzőterem, szauna, kozmetika stb. ahol mind-mind olyanok dolgoznak (még az étterem konyháján is, amely nyitott), akik itt tanulnak, vagyis gyakorlaton vannak. Ezek a részlegek a népes közönségnek nyitottak, vagyis átmehetek én is oda például bármikor ebédelni, hajat vágatni, és jóval olcsóbb, mint egy átlagos hely, de állítólag a minőséget ez nem befolyásolja...
Ugyan Dórinak még fogalma sincs, mi szeretne lenni, érdekli a tánc, a rajzolás, a 3D művészet (pl. lakberendezés), de az igazság az, hogy mindenféle művészi hajlamok kiélése mellett nem bánnánk, ha olyasmit választana, amiből esetleg később meg is lehetne élni... Egy biztos, innen menni akar, és ez a college jó választásnak tűnik - egyelőre. Még nézelődünk, elég sok megyei iskola tart nyílt napot, lehet, még ellátogatunk egy-kettőre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése