Keresés ebben a blogban

2010. július 21., szerda

Az autó

A férjemnek sikerült időpontot kérnie a munkaügyi központban, jövő héten csütörtökön megyek interjúra, elbeszélgetésre (raportra...) egy másfél órányira levő városba. Hogy miért nem lehet itt, ahol lakom? Nem nagyon értem...Sikerült megkérdeznie ugyanott a családi pótlékot is, hogy vajon mennyi ideig tökölődnek még vele. kiderült, hogy 26 hét az átfutási idő, amiből 9 még hátravan, tehát ne aggódjunk, még van idejük. persze, majd visszamenőleg megadják, de ezt egy kicsit túlzásnak tartom, ehhez képest az otthoni 1-2 hónap várakozási idő eltörpül.
A másik nagy újság, hogy van autónk. Egész érdekes módon. az egyik licitálós oldalon a férjem licitált egy autóra (már egy ideje szemez az autókkal), mondván, ha valaki felüllicitálja, az sem gond, de ennyit még megérne az autó. Történt már ilyen vele. Próba-szerencse: és megnyerte. Mondhatni, szinte nevetséges összegért vett egy 14 éves Opel Astrát (itt az Opelt Vauxhallnak hívják), baromi jó állapotban. Ma haza is hozta (ez gyorsan ment). Életében először ült jobbkormányos autóban és vezetett forgalomban, de épségben hazaért a félórányira lévő városból az autóval. Műszakit csináltatni kell rajta (ez kb. 50 font, itt szinte minden átmegy, ami gurul), de iszonyú jó állapotban van. Nagyon szép, kívül-belül. Első tulajtól vette, jól karbantartott. Beültem a ház előtt, kiálltam, megfordultam a sarkon és visszajöttem, nekem egyelőre elég volt ennyi. Kicsit szűkös a jobb oldal, ahol nincs sebváltó, csak ajtó :) Még szerencse, hogy kis utcában lakunk, nem volt forgalom, de megijedtem volna, ha valaki szembejön ott, ahol nem kéne :))
Szokni kell. S bal kézzel váltás nem nehéz, de stresszhelyzetben, mondjuk London belvárosában egyelőre nem fogom kipróbálni.
Ja, itt nincs súlyadó, nincs autópályadíj, ellenben van road-tax, útadónak nevezett dolog, az államnak kell fizetni. Nincs forgalmi engedély, egyszerűen benne vagy a nyilvántartásban, amit a rendőr tud ellenőrizni a rendszám alapján, ha megállít. Kötelező biztosítás van, aranyárban mérik. Egyéves díja háromszor annyiba kerül, mint maga az autó. Jó, persze, nem ilyen olcsó autókhoz találták ki, de akkor is, az otthoni kötelezőnknek ez kb. ötszöröse.
Pénteken megyünk céges barbeque partira. ahol nagyon-nagyon sok emberrel fogunk találkozni, hiszen a cég, ahol a férjem dolgozik, elég nagy. Eddig egy magyar kollégáját ismerjük, aki itt lakik Hemelben, rajta kívül még ketten vannak magyarok, a többiek vagy angolok, vagy más országból bevándorlók. Vagyis fogunk találkozni olyanokkal, akik rajtunk kívül más nyelvet beszélnek, ez jó tapasztalatszerzésnek indul :)) Bár a gyerekek nem rajonganak az ötletért, a két nagy egyelőre úgy van vele, hogy jaj, csak nehogy hozzám szóljanak angolul, mert úgysem értem...
Ma csak a közeli vonatos játszótéren voltunk, utána tettünk egy nagyobb kört az egyik mező/rét/szántó felé, pár képet csináltam csak. Néhány képet próbáltam a repülőkről csinálni, igazából csak azért, hogy látható legyen, milyen közel repülnek el a fejünk felett a gépek. nem nagyon hangosak, inkább szépek.
Eddig nem írtam, de csigatámadás áldozatai voltunk. Minden reggel a konyhában lévő linóleumon és az étkezőben lévő padlószőnyegen hosszú-hosszú csiganyomok voltak. Csigát nem találtunk, egészen tegnapig. Éjjel a férjem lement inni, és a gaz csiga a konyha közepén garázdálkodott. Szegény homeless csigát a férjem kitette az utcára - kíméletlenül. Remélem, több nem lakik a házban. (De hogy eddig is hogy tudott elbújni???)
Itt szuper idő van, 20-25 fokokkal, napsütéssel, este langyos, esetleg kissé hűvös idővel. Szokott esegetni, szemerkélni, de még a ruhákat is kint lehet hagyni, hamar eláll. Igazi jó idő van, nem irigylem most az otthoniakat a hőség miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése